Ο Μύθος… ΄΄Σου πήρε τον αέρα΄΄

Τα σκυλάκια είναι πρόθυμα από τη φύση τους να εργάζονται για τους ανθρώπους και να ζουν σε αγέλες.
Πολλοί άνθρωποι χαλούν τις καρδιές τους με ξεσπάσματα εκνευρισμού  κατά των σκύλων. Έχουν την εντύπωση ότι με τιμωρία εκτός τόπου και χρόνου θα μάθει ο σκύλος τους σωστή συμπεριφορά.

Η υπακοή του σκύλου δεν είναι θέμα κυριαρχίας. Είναι θέμα επικοινωνίας ανθρώπου και σκύλου. Δεν υπάρχει περίπτωση να μας καταλάβει ο σκύλος όταν αυτό που του ζητάμε είναι κάθετα ενάντια στο ένστικτό του. Ένας σκύλος που δεν ακούει και μας τραβά στη βόλτα ποτέ δεν το κάνει εσκεμμένα για να μας δυσαρεστήσει. Πρόκειται για υπερβολικό ενθουσιασμό.

Όταν ένα σκυλάκι πηδά πάνω, το κάνει για να μας χαιρετήσει και ευχαριστήσει προφανώς. Ενδεχομένως δεν αρμόζει στους ανθρώπινους κανόνες συμπεριφοράς. Η έκφραση εκνευρισμού κατά του σκύλου που πηδά και λερώνει όποιον άνθρωπο συναντήσει έχουν αρνητικές επιπτώσεις. Μπορούμε να του προσφέρουμε ένα παιχνίδι και να το απασχολήσουμε εκπαιδεύοντάς το ότι για να λάβει το παιχνίδι, καλύτερα να σταματήσει να πηδά πάνω μας.

Είναι της φαντασίας του καθενός ότι ο σκύλος του παίρνει τον αέρα. Είναι φυσικό να ακολουθεί ο σκύλος τα ένστικτά του όπως να κυνηγήσει κάτι που τρέχει ή να τραβήξει στη βόλτα γιατί μια μυρωδιά του τραβάει το ενδιαφέρον.

Το σημαντικότερο θέμα στη σχέση αφεντικού και σκύλου είναι η εμπιστοσύνη του ζώου προς τον άνθρωπο.  Σε κάθε μας δραστηριότητά μας με σκυλιά να είμαστε ευχάριστοι, κοινωνικοί και σίγουροι για τον εαυτό μας. Η δυνατότητα να καταλαβαίνει ο σκύλος εντολές και να ελέγχεται η συμπεριφορά του είναι το επόμενο βήμα.

Η εκπαίδευση να είναι ένα ευχάριστο παιχνίδι για όλους μας.

Η εκπαίδευση διαρκεί μια ζωή.

<Training is not only about obedience, training is all about relationships>
— Dr. Ian Dunbar —

 

Νίκος Μουτσούλας – Μάρτης
Συνοδός Σκύλων