Αφιερωμένο σε όσους φοβούνται τα ξένα σκυλιά

Τα σκυλιά είναι επικοινωνιακά πλάσματα.

Ακούνε τη φωνή μας, νιώθουν τα συναισθήματά μας, βλέπουν, μυρίζουν και γλύφουν.

Όταν βλέπετε έναν σκύλο και τον φοβάστε κρατηθείτε ψύχραιμοι. Αν είχατε αρνητικές εμπειρίες με σκυλιά στο παρελθόν είναι γιατί παραβλέψατε κάποια σήματα προειδοποίησης του σκύλου. Αν όρμησε κατά πάνω σας μπορούσατε να εξαλείφατε την όποια επίθεση.

Ο ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΙΣΤΟΤΟΠΟΣ ΘΑ ΣΑΣ ΛΥΣΕΙ ΤΙΣ ΑΠΟΡΙΕΣ ΣΑΣ ΠΕΡΙ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΠΙΘΕΤΙΚΩΝ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΩΝ ΣΤΑ ΣΚΥΛΙΑ:
http://www.aspca.org/pet-care/dog-care/common-dog-behavior-issues/aggression

Η γνωριμία με ξένα σκυλάκια θέλει το χρόνο της. Ποτέ για παράδειγμα δεν απλώνουμε το χέρι μας κατευθείαν πάνω στο σκύλο. Μερικά τρομοκρατημένα σκυλάκια φοβούνται κατά την πρώτη επαφή με αγνώστους να τα κοιτούν στα μάτια. Πολλά είναι τα σκυλάκια που φτάνουν σε σημείο να δαγκώσουν αν νιώσουν ότι παραβιάζονται τα όρια τους. Όταν ξανασυναντήσετε ένα ξένο σκυλάκι χαμηλώστε τη ματιά σας ή το σώμα σας και το χέρι σας. Περιμένετε να έρθει αυτό σε εσάς και μιλήστε του με ήπιο τόνο φωνής. Το σκυλάκι δεν θα ακούσει ακριβώς τί του λέτε. Θα καταλάβει όμως τις προθέσεις σας.

Στη δύσκολη περίπτωση που ο σκύλος έρχεται κατά πάνω μας υπάρχουν 2 περιπτώσεις. Αν το κάνει για παιχνίδι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Αν το κάνει γιατί είναι τρομοκρατημένος και αγριεμένος χαμηλώστε. Το μυστικό για να κερδίσετε την εμπιστοσύνη του σκύλου είναι να μην νιώσει ότι απειλείται. Βάλτε στο νου σας ότι εσείς είστε η απειλή που ήρθατε στο χώρο του ή κάποιος άλλος άνθρωπος που του στέρησε την ελευθερία!  Για παράδειγμα σε ένα αγχωμένο, φοβισμένο, τρομοκρατημένο-αγριεμένο σκυλάκι μην του ανταποδίδετε επιπλέον άγχος, φόβο και τρομοκρατία. Μείνετε ψύχραιμοι σε ότι και αν συμβαίνει. Αν για παράδειγμα είναι τόσο αγριεμένο και πάει να σας δαγκώσει, πέστε αμέσως κάτω με τα χέρια μαζεμένα και θυμηθείτε την εξής φράση. Ο σκύλος απειλείται από τον άνθρωπο. Όχι εσείς από τον αυτόν! Σκυλί που εμπιστεύεσαι μια φορά στη ζωή του, σε αγαπά για πάντα.

 

Νίκος Μουτσούλας – Μάρτης
Συνοδός Σκύλων